Från klädkistor till walk in closet

Publicerad: 24/10/17

Människan har inte alltid ägnat separata utrymmen åt enbart klädesplagg. Detta är ett fenomen som tillkom först när människan insåg att man kunde äga mer än ett plagg. De gamla egyptierna förvarade sina kläder i en korg medan romarna förvarade sina i stora kistor. Dessa kistor utvecklades genom åren till att mer och mer likna moderna garderober med hyllor och dörrar.

Dessa fristående garderober började sedan byggas in i väggar. De var fortfarande inte tillräckligt stora för att fullvuxna människor skulle kunna gå runt inuti dem, men tillräckligt stora för att förvara mer kläder än vad en människa behöver. I slutet av 1800-talet uppfanns klädhängaren i USA. Detta gjorde att man inte längre behövde lägga kläderna på hyllor utan kunde hänga dessa från garderobens tak.

Även om man inte kan datera den exakta tidpunkten som walk-in-closets uppfanns så vet man att det under 1880-talet existerade större garderober både i Dakota-byggnaden samt ett hus på 740th Av. i New York, som enligt dörrvakten var större än hans eget vaktrum. Dessa garderober hade eluttag, skohyllor och dörrar som kunde låsas. Utvecklingen av garderober under 1900-talet stod mer eller mindre stilla, förutom faktumet att det blev mer vanligt för medelklassen att skaffa garderober i sina hem.

År 1983 trädde företaget Closet Factory fram och blev snabbt ett “household name” inom specialgarderober. Hastigt gick man om sina konkurrenter i design, pris, effektivitet och tillgänglighet. Vid denna tidpunkt var walk-in-closet ett standardinslag i överklasshem. Frågan var inte längre om huset kom med en walk-in-closet eller ej, utan snarare hur stor den var.

Team ByggInrede gör specialanpassade walk-in-closets och annan förvaring för alla typer av hem.


Mer inspiration